geluk, gelukkig zijn, degeluksvogel, happy, blij, gelukkig,

Gezondheid

10 Natuurlijke geneesmiddelen...

Met al het medicijngebruik zouden we bijna vergeten dat de natuur ons veel uitstekende geneesmiddelen heeft gegeven, die we dagelijks kunnen gebruiken tegen verborgen, chronische ontstekingen in ons lichaam. Met deze natuurlijke antibiotica versterk je je immuunsysteem en stimuleer je ook je natuurlijke afweer.

 

1. Gember

Heb je je ooit afgevraagd waarom je ingemaakte, rauwe gember krijgt bij sushi? Het schijnt dat dit een oude traditie is om je bij voorbaat te beschermen tegen een mogelijke voedselvergiftiging als gevolg van het eten van bedorven vis. Er zijn vele studies die hebben laten zien dat verse gember werkt als een antibioticum bij allerlei voedselvergiftigingen zoals salmonella. Ook als je zeeziek, wagenziek of misselijk bent vanwege een zwangerschap wordt gember aanbevolen. Gember stimuleert de aanmaak van maagzuur en heeft een ontstekingsremmende werking dankzij het stofje gingerol. Voeg stukjes verse gember toe aan je sapjes, smoothies, thee of gewoon in heet water. Ik gebruik een aparte knoflookpers als gemberpers om het toe te voegen aan veel verschillende gerechten.

2. Knoflook

Knoflook wordt al eeuwenlang ingezet als medicijn in allerlei culturen. Het is dan ook een doeltreffend antibioticum om een eind te maken aan ziektekiemen zonder de goede bacteriën te veranderen. Dit komt omdat het allicine en vele andere bestanddelen bevat. Je kan het bij elke infectie eten of aanbrengen op je huid.

Het pletten van een teentje knoflook zet een hele chemische reactie in werking. De stof alline wordt dan omgezet in allicine dat werkzaam is tegen bacteriën, schimmels en virussen. Het kan zelfs zware metalen zoals lood en cadmium binden waardoor het mogelijk is ze uit je lichaam te verwijderen. Knoflook werkt daarbij als een prebioticum en helpt je om een gezonde darmflora te behouden. Uit onderzoek blijkt dat kanker minder kans krijgt bij mensen die regelmatig groenten eten uit de knoflookfamilie. Je kunt het beste een of meerdere teentjes pletten en ze dan tien minuten laten rusten voordat je ze verder verwerkt. De stoffen kunnen dan met elkaar in contact komen en actief worden. Zet er thee van, eet ze rauw of verwerk ze in licht gekookt voedsel.

3. Uien en sjalotjes

Uien zijn een geneeskrachtig voedingsmiddel. Ze bezitten geweldige eigenschappen om ademhalingsproblemen en parasitaire ziekten te voorkomen en te behandelen. Bovendien stimuleren ze ook de natuurlijke vermogens die het lichaam bezit om gifstoffen te verwijderen. Dit komt doordat ze zwavel bevatten. Daarbij hebben uien nog veel andere gezonde eigenschappen: ze bevatten veel antioxidanten en vitamine C. Ze kunnen je bloeddruk verlagen en zijn ingezet bij de behandeling van diverse longziektes zoals bronchitis en astma. Ze maken bacteriën in je mond onschadelijk en leveren een bijdrage aan sterkere botten en bindweefsel. Gebruik uien volop in allerlei gerechten. Rode ui en sjalotjes zijn wat toegankelijker om rauw te eten.

4. Rauwe honing

Donkere rauwe honing, die dus niet verhit is geweest, heeft krachtige bacteriële eigenschappen. Het wordt over de hele wereld gebruikt bij de behandeling van een hele reeks ziektes en verwondingen. Het werkt goed bij wonden op de huid, waaronder brandwonden en blaren, maar reinigt ook je mond van bacteriën en kan tandvleesontstekingen stoppen en tandplak verminderen. De beste honing schijnt de (dure) Manuka honing uit Nieuw-Zeeland te zijn. Hier is veel onderzoek naar gedaan en het is effectief bij verschillende infecties en ontstekingen waaronder de lastige Helicobacter Pylori bacterie. 

5. Kaneel

The US National Library of Medicine bevat bij het schrijven van dit artikel maar liefst 116 overzichtsstudies over de effecten van kaneel op onze gezondheid. Het bekendste gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree en koude voeten. Van kaneel krijg je het lekker warm. Het is een algemeen medicijn wat de levensvitaliteit verhoogt. Je hebt het gevoel meer energie te hebben door kaneel te eten. Kaneel is verder een stof die je scherper doet denken. Het verbetert je geheugen. Dat komt door de magnesium in kaneel. Kaneel is een kruid waarvan je slechts een beetje gebruikt. Met een potje van 80 gram uit de supermarkt kun je makkelijk een drie maanden doen.

6. Citroenen

Citroenen zijn citrusvruchten met ongelooflijke antibiotische eigenschappen. Het gaat allerlei ziektes tegen. Het eten van citroen voorkomt verkoudheid en griep door de hoge dosis vitamine C in combinatie met fytonutriënten die een antioxidantwerking hebben. De citroen helpt gifstoffen waaronder vrije radicalen sneller uit het lichaam te voeren. Daardoor werkt deze citrusvrucht preventief tegen tal van ziektes. Eet een citroen, gebruik het als dressing of maak er thee van.

7. Cayennepeper

Ook cayennepeper (het gemalen poeder van hete rode chilipepers) wordt al duizenden jaren ingezet vanwege de ontstekingsremmende effecten die het heeft. Uit onderzoek weten we inmiddels dat het inderdaad een natuurlijk antibioticum is. De werkzame stof in cayenne is capsaïcine, bekend om zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Capsaïcine helpt om vastzittend slijm van neus- en keelholtes te verdunnen waardoor het kan worden afgevoerd. Goed bij een verkoudheid dus. Het schijnt ook goed te werken bij een keelontsteking ontstaan door streptokokken. Cayennepeper verhoogt de afgifte van spijsverteringssappen in je maag, zodat voeding beter verteerd kan worden. Op deze manier draagt het bij aan een beter immuunsysteem. Een halve theelepel cayennepeper kan je mengen met heet water. Voeg naar smaak wat geraspte gember, citroensap en/of honing toe en drink het als thee.

8. Kurkuma of geelwortel

De wortel van de Curcuma Longa die in al in de oude Chinese geneeskunst werd gewaardeerd vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is familie van de gember. Het kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt bij reumatische klachten, maag-, darm- en hart- en vaatziektes. Ook bij hardnekkige bacteriën werkt het antibacterieel. De werkzame stof is curcumine; een krachtige antioxidant. Net als gember is kurkuma buitengewoon interessant bij de preventie en bestrijding van kanker. Het wordt besproken in het boek Eten tegen Kanker van R. Beliveau en D. Gingras; twee oncologen. Gebruik kurkuma samen met verse, zwarte peper, dat bevordert de opname. Gebruik het volop in allerlei gerechten en sauzen en voeg regelmatig een theelepel toe aan je groentensmoothie. 

9. Oregano

Oregano wordt ook wel wilde Majoraan of Marjolein genoemd. Het is allemaal familie van elkaar maar wilde Marjolein (Oreganum vulgare) heeft een krachtigere werking. Net als andere lipbloemige kruiden (zoals tijm, basilicum, rozemarijn en munt) werkt het ontstekingsremmend, schimmelwerend, antibacterieel en is het actief tegen parasieten. De etherische oliën in oregano bevatten thymol en carvacrol die sterk schimmelwerend en antiseptisch werken. Je kunt het inzetten bij een candida infectie. Het is een kruid dat kan zorgen voor ontspanning en het is een goede antioxidant. Gebruik het volop in je keuken naast de andere Provençaalse kruiden.

10. Kruidnagel

De werkzame stof euganol werkt antiseptisch. In de kruidnagel zit naast eugenol de flavonoïden kaempferol en rhamnetine. Deze stoffen helpen mee om de ontstekingsremmende eigenschappen van eugenol te vergroten. Samen zorgen dit ervoor dat kruidnagel een antioxidantwerking heeft. Het schijnt dat tandartsen dat nog steeds gebruiken, maar het werkt ook tegen schimmels en kalknagels. Kruidnagel heeft een specifieke smaak die je niet in alle gerechten terug wilt laten komen. Kruidnagelpoeder is makkelijker te verwerken in o.a. soepen, pittige bonenschotels en zelfs in worteltaart. Ook kun je er een kruidenthee van maken.

 

 

geluksvogel_geluk_blog_bericht_001
degeluksvogel_wandelen_gezond_gelukkig_leven_001
degeluksvogel_ademhaling_rust_stress_001
degeluksvogel_hardlopen_sporten_001
degeluksvogel_citroen_thee_001
degeluksvogel_recept_ontbijt-001
degeluksvogel_walnoten_zenuwen_zenuwachtig-001
degeluksvogel_gelukkig_gezond_leven001
degeluksvogel_boost_energie_rennen_001
degeluksvogel_lachen_001
degeluksvogel_recept_pokebol_zalm
degeluksvogel_recept_quinoa
degeluksvogel_yoga_001
degeluksvogel_recept_hummus
degeluksvogel_recept_salade_bieten
degeluksvogel_recept_salade_limabonen

© De Geluksvogel | Samen creëren wij geluksvogels!