Persoonlijke groei

12 Tips om negatieve emotionele energie los te laten...

Het komt in het leven vaak genoeg voor dat je overweldigd wordt door negatieve gevoelens. Gebeurtenissen in het leven, mensen, relaties, teleurstellingen, frustraties en angsten kunnen zich allemaal opstapelen en leiden tot het gevoel meegesleurd te worden in negativiteit. Er zijn echter manieren om de negatieve energie van je af te schudden die je in het moment zelf kunt gebruiken; activiteiten die je kunnen opvrolijken.

de geluksvogel, negatieve emoties, persoonlijke groei, tips, geluk

1. Neem een pauze. Iedereen heeft dagen wanneer het lijkt alsof niets goed gaat. Misschien heb je te maken met een stressvolle gebeurtenis in je leven, relatie of werk, of misschien voel je je leeg door de dagelijkse sleur. Soms kan het zeer nuttig zijn om een time-out te nemen. Neem een paar momenten voor jezelf en je gevoelens en het loslaten van trieste, pijnlijke, frustrerende of negatieve emoties. Sommige situaties — als de negatieve emotionele energie te wijten is aan een ruzie bijvoorbeeld— maken het moeilijker om op te staan en weg te lopen zonder onbeleefd te zijn. Blijf in deze gevallen altijd beleefd en stel een tijd voor om weer verder te praten.

2. Trek de juiste mensen aan. Kijk eens rond. Zie wat voor soort mensen je gedachten beïnvloeden. Met wie ga je vaker om? Kies de juiste vrienden en sta open voor hun positieve gedachten.

3. Oefen buikademhaling. Je kunt buikademen overal oefenen. Adem diep in tot in je buik en merk op hoe je lichaam reageert. Merk de plekken in je lichaam op die gespannen zijn en voel hoe ze zich ontspannen.

  • Sluit je ogen en haal langzaam adem door je neus. Blijven je longen vullen waarbij je borstkas en onderbuik zich volledig uitzetten. Adem tenslotte langzaam en natuurlijk uit — via je mond of neus. Laat al je zorgen los tijdens de lange uitademing.
  • Je kunt er ook een kleine affirmatie aan toevoegen, zoals “Laat los.” Tijdens het inademen zeg je tegen jezelf “laat”, en tijdens het uitademen zeg je “los”. Probeer niet na te denken over de negatieve energie die je voelt of deze te analyseren — laat het gewoon gaan.
  • De drakenademhaling is een ander soort diepe ademhaling die je nuttig kunt vinden. Gebruik dezelfde diepe ademhalingstechniek, maar visualiseer nu je negatieve energie als een wolk van grijze rook die je met elke adem uitademt. Je kunt ook een beeld voorstellen van een rustgevende kleur energie tijdens elke ademteug, zoals een blauwe mist.

4. Maak een wandeling. Je kunt overal lopen — in en om je huis, op je werkplek of gewoon een kort blokje om. Beweging kan helpen om positieve emotionele gevoelens te ontwikkelen en je humeur in het algemeen te verbeteren. Denk na over hoe je voeten bewust de grond raken tijdens het lopen en stel je de negatieve energie voor die door je voeten recht de grond in stroomt. Je kunt ook je buikademhaling en visualisatie opnemen in je wandeling om de negativiteit beter los te kunnen laten.

5. Lach. Lachen is een van de eenvoudigste stappen die je kunt nemen bij het bestrijden van de stressreactie van je lichaam. Lachen helpt bovendien bij de ontspanning van de spieren en bevordert de stemming van degenen die zich angstig of depressief voelen. Neem even een moment om je favoriete mop te vertellen of herinner je de beste grap die je ooit hebt uitgehaald met een vriend, of kijk gewoon naar je favoriete YouTube-video die je altijd aan het lachen maakt.

6. Ontspan. Neem een warme douche of bad. Steek wat kaarsen aan en focus je op het creëren van een rustige ruimte voor jezelf. Luister naar ontspannen muziek, mediteer of gebruik visualisatietechnieken om je lichaam volledig te ontspannen. Als je kunt, neem dan een massage. Zelfs al kun je de massage niet onmiddellijk krijgen, het geeft je nog steeds iets ontspannends om je op te verheugen. Dat kan je nu ook al helpen. 

7. Ventileer je gevoelens. Soms kan het helpen om gewoon te praten over de negativiteit. Vraag een vriend(in) of die tijd heeft om te praten en luisteren. Ga op een respectvolle en bewust manier om met je vriendschappen, maar houd ook voor ogen dat helpen omgaan met negatieve energie en gevoelens in je leven, deel uitmaakt van dat waar vrienden voor zijn. Zorg dat je praat over je negatieve gevoelens om het los te laten in plaats van als een manier om overstuur te blijven over een probleem. Op een overdreven boos of hatelijke manier ventileren kan negatieve gevoelens juist versterken in plaats van ze te verdrijven. Beschouw het praten erover ook niet als een probleemoplossende techniek, maar gewoon als een manier om stoom af te blazen voor je overgaat tot een rustiger, meer proactieve aanpak van de bron van je negativiteit. 

8. Dans. Zet wat muziek op waardoor je wilt gaan bewegen en dansen. Probeer uit je hoofd te blijven. In plaats daarvan laat je de beat van de muziek en de beweging van je lichaam alle spanning, negativiteit en stress uit je lichaam schudden. Dansen kan je lichaam helpen om letterlijk de negativiteit van je af te schudden.

9. Doe rekoefeningen. Je kunt eenvoudige rekoefeningen doen op je eigen niveau en mogelijkheden. Begin met een paar buikademhalingen. Hef je handen boven je hoofd en rek je uit van hoofd tot teen. Je kunt dit gedeelte zittend, staand of zelfs liggend doen. Stel je voor hoe de negatieve energie met elke ademteug uit je voeten stroomt. Van rekoefeningen zoals yoga is gebleken dat het helpt bij het loslaten van negatieve energie gerelateerd aan stress, angst, depressie, etc.

Wanneer je aan rekoefeningen of yoga doet, luister dan altijd naar je lichaam en forceer jezelf nooit om iets te doen dat pijn doet of te strak aanvoelt. Ga mee met de stroom, het gevoel van je lichaam en gun het jezelf om los te laten.

10. Trakteer jezelf aan iets waar je van geniet. Ontdekken activiteiten die je helpen om even niet gericht te zijn op de negatieve energie die je bedrukt. Maak een bewuste keuze om toe te geven dat je gebukt gaat onder negatieve energie en besluit vervolgens dat je gaat zorgen voor je emotionele welzijn door vriendelijk, positief en zorgzaam te zijn voor jezelf. Ga bijvoorbeeld naar een film die je altijd al wilde zien, maak plannen om naar een theatershow te gaan die je graag wilt zien, eet in je favoriete restaurant, koop een cadeau voor jezelf of spreek af met een vriend die je vrolijk maakt en laat lachen.

11. Speel met een huisdier. Als je houdt van dieren, gebruik de warmte en onschuld van dieren of huisdieren dan om te helpen bij het verlichten van een overdaad aan negatieve gevoelens. Puppy’s en kittens hebben de eigenschap dat ze je stemming verbeteren en ruimte bieden aan positieve emoties.

Als je zelf geen huisdier hebt, misschien heb je dan een vriend met een huisdier waar je dol op bent of breng een bezoek aan de dierenopvang of het dierenasiel. Als je niet echt iets hebt met echte dieren, dan kun je schattige internetvideo’s over babydieren bekijken.

12. Tijd besteden aan een hobby. Heb je op dit moment een favoriete hobby, doe dat dan! Neem wat tijd voor jezelf en geniet van je hobby, ook al is het maar vijf minuten.

Meer rust nodig?
Populaire berichten:
degeluksvogel_afbeelding_artikel_blog_wiebenik_jezelfzoeken_vinden_zoektocht_001
degeluksvogel_wandelen_gezond_gelukkig_leven_001
degeluksvogel_hardlopen_sporten_001
degeluksvogel_kleur_emoties_001
degeluksvogel_gelukkig_gezond_leven001
degeluksvogel_zingeving_vraag_1