Blog

9 Tips voor jouw welzijn

blij met
jezelf

Leestijd: 3 min.
geluk, gelukkig, geluksvogel, bericht, blog

Wil je je beter voelen en oude gewoontes achter je laten? Dat is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt. Er zijn heel veel kleine dingen die je kunt doen om lekkerder in je vel te zitten en gezonder te leven. Probeer meditatie, deel meer knuffels uit of wees elke dag dankbaar voor iets. Begin vandaag en maak er een gewoonte van voordat je start aan het nieuwe jaar.

1. EEN 7-SECONDE KNUFFEL

Als je knuffelt, komt er oxytocine vrij, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon geeft een gevoel van vertrouwen en versterkt relaties. Daarnaast vermindert het stress en angstgevoelens. Het moet dan trouwens wel een lange knuffel zijn. Pas na zeven seconden knuffelen komt dit feel good hormoon vrij.

2. ONTHOUDING

Leer van tijd tot tijd zonder je favoriete dingen te kunnen. Het leert je te waarderen wat je hebt en geeft je een gevoel van vrijheid. Overweeg om een paar dagen, of een maand lang alcohol of koffie op te geven, of misschien nog moeilijker: zet je favoriete apparaten voor een vaste tijd per week eens uit.

3. GEVEN

Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt. Zomaar iets weggeven (tijd, vriendschap, geld, liefde, vaardigheden, hulp…) maakt gelukkig. Nog leuker is dat gulheid zich als een inktvlek verspreidt. Zo wordt de wereld telkens een stukje mooier.

4. ADOPTEER OF PAS OP EEN HUISDIER

Een dier is altijd fijn gezelschap. Maar wist je dat huisdieren ook goed zijn voor je mentale en fysieke gezondheid? Je pup aaien of kroelen met je kitten heeft een gunstig effect op je bloeddruk, vermindert het risico op hartziekten en brengt het stresshormoon cortisol omlaag. Ook op het werk hebben huisdieren een positief effect. Daar zorgen ze voor minder stress en verhogen ze de productiviteit. Heb je geen huisdier maar zou je wel een keer willen oppassen op een hond? Misschien zijn er dieren in jou opgeving opzoek naar jou! (dierenoppas)

5. LEER IETS NIEUWS

Iets nieuws leren – iets wat je zelf graag wilt – kan in eerste instantie stress met zich meebrengen, maar het gevoel van voldoening dat je ervaart als het je lukt, maakt dat je op de lange termijn gelukkiger bent en beter in je vel zit. Maar niet getreurd als je plan mislukt. Soms is het ook gewoon leuk om even uit je comfortzone te stappen.

6. LET OP JE ETEN

Het stofje serotonine in onze hersenen beïnvloedt hoe we ons voelen. Een serotoninetekort kan onder andere depressie, angst en slapeloosheid veroorzaken. Gelukkig kun je dit effect tegengaan door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan serotonine, zoals bananen, ananas, kiwi’s, pruimen, tomaten, spinazie en walnoten.

7. MAAK EEN WANDELING

Met het verkeerde been uit bed gestapt? Volgens onderzoek is een korte wandeling de oplossing. Door beweging komt namelijk het gelukshormoon endorfine vrij. Bovendien word je er creatiever van doordat de hersenen beter doorbloed worden, je tijdens het wandelen rustig kunt nadenken en je nergens door wordt afgeleid. Tot slot verlaagt het je stressniveau en verbrand je er ook nog eens calorieën mee. Dus hup, naar buiten!

8. TEL JE ZEGENINGEN

Wist je dat dankbaarheid goed is voor je gezondheid? Volgens een studie die in 2011 is gepubliceerd in het tijdschrift Applied Psychology zorgt het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek voor een betere nachtrust. Als je je bewust bent van alles wat er goed gaat in je leven, maak je je minder zorgen en ga je met een positiever gevoel naar bed, waardoor je uiteindelijk langer en beter slaapt.

9. PROBEER MEDITATIE

Ontdek de kracht van meditatie en breng wat innerlijke rust in je dagelijks leven. Ga comfortabel zitten en geef je gedachten de vrije loop. Zet je timer en bepaal hoe lang je meditatie ritueel duurt: 5, 10, 15 of 20 minuten. 

delen:

Lezen

Boeken ter inspiratie..

Quotes

Spreuken ter inspiratie..

“Het mooiste aan geluk: Het is nooit op, er is voor iedereen genoeg en samen kunnen we er meer van maken.”

Een deel van ons geluk ligt in ons gedrag en de manier van denken: Wat we doen, hoe we denken, hoe emotioneel intelligent we zijn. Meer bewust omgaan met onze gedachten en gevoelens heeft invloed op ons geluksgevoel. De geluksvogel helpt je stapje voor stapje op weg naar een gelukkig(er) leven. Volg deze Geluksvogel op Social Media en jij krijgt elke dag een portie geluk!
Samen maken we geluksvogels…