geluk, gelukkig zijn, degeluksvogel, happy, blij, gelukkig,

POSITIVITEIT

Dit doet muziek met je lichaam en je geest

We weten allemaal dat muziek een positieve impact kan hebben. Wie heeft er nog geen persoonlijke Spotify happy playlist samengesteld? Precies. Maar weet je ook op welke manier muziek je concentratie-vermogen en je humeur kan verbeteren?

muziek, geluk gelukkig de geluksvogel

Muziek en je brein

Laten we beginnen met het positieve effect van muziek op je humeur. De juiste muziek kan ertoe leiden dat er dopamine in je hersenen vrijkomt, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met het prettige gevoel van een beloning. Een studie uit 2011 toonde aan dat “de afgifte van dopamine stijgt wanneer er plezierige muziek wordt afgespeeld.” De uitspraak “Die track is zo dope,” krijgt er ineens een extra betekenis bij. 

Maar dat is lang niet alles. Dopamine zorgt er niet alleen voor dat je je goed voelt, het beïnvloedt ook andere aspecten van je brein, zoals je concentratievermogen. Dus of je nou een oppepper kunt gebruiken of je koppie erbij moet houden, zet die happy playlist aan en gun jezelf een dopamineboost.

Maar als je echt iets heel bijzonders met muziek wil ervaren, verrijk dan je meditatiebeoefening met een lang, rustgevend geluidbad. Volgens experts is het een wondermiddel op elk vlak: het zorgt voor diepe ontspanning, een verruiming van je bewustzijn en een positief effect op je energieflow.

Turn up the (heart)beat

Wist je dat, afhankelijk van het type muziek dat je afspeelt, je je actiever en alerter of juist meer ontspannen kunt gaan voelen? Je hartslag kan zich zelfs aanpassen aan het bpm (beats per minute) van een track. Met rustige muziek kun je zo je hartslag vertragen, terwijl je met een upbeat nummer je hartslag versnelt, waardoor je automatisch meer energie krijgt. Dat kan wel eens goed van pas komen tijdens een stevige workout. Zo’n shot energie (hallo, dopamine!) verbetert je uithoudingsvermogen en zorgt ervoor dat je je minder snel uitgeput voelt. Onderzoekers hebben ontdekt dat als je het juiste nummer hebt gekozen om je te motiveren, de positieve impact van de muziek op je prestatievermogen flink toeneemt.

Hetzelfde principe geldt na van je workout: als je dan rustige muziek opzet, zakken zowel je hartslag als de aanmaak van cortisol (een stresshormoon), zodat je echt goed kunt bijkomen van je inspanning.

Dans, dans, dans…

Dit is het punt waarop alles samenkomt: dans verenigt muziek, lichaam en geest. Sinds mensenheugenis wordt dans (samen met muziek!) ingezet als een middel voor communicatie en sociale binding. Het vormt zelfs de basis voor vele heilige rituelen. Dankzij muziek en dans maken we verbinding met onszelf en zijn we makkelijker in staat om contact met anderen te maken. En wanneer je het ritme van de muziek door je lijf voelt stromen, ontwaakt er iets in je. Het gevoel van helemaal “in” je lichaam zijn; alsof je plotseling een oeroude techniek hebt ontdekt om op een wezenlijk niveau contact te maken met de aarde onder je voeten. Geen wonder dat dansen een bewezen hulpmiddel is om hinderlijke denkpatronen, pijnlijke emoties en oude gewoonten los te laten. Put er je kracht uit & dance it all out, baby!

Wat je ook van plan bent te ondernemen, zet er dus een goed muziekje bij op. Een extra zetje nodig om van de bank te komen en te gaan hardlopen? Daar bestaat een playlist voor. Na lange werkdag helemaal tot rust komen? Wij hebben hebben alvast een happy playlist voor je klaar staan: De geluksvogel

© De Geluksvogel | Samen creëren wij geluksvogels!