geluk, gelukkig zijn, degeluksvogel, happy, blij, gelukkig,

ZELFLIEFDE

De moed van imperfectie: dit is waarom het zo belangrijk is om jezelf te accepteren om wie je bent

Be happy with being you. Love your flaws. Own your quirks. And know that you are just as perfect as anyone else, exactly as you are.

Ariana Grande
Deze woorden van de wereldberoemde zangeres werden ontzettend veel geretweet en dat is waarschijnlijk niet voor niets. Het zou zomaar de sleutel tot geluk kunnen zijn. We horen je denken: zij heeft makkelijk praten als popster met het perfecte leven. Maar weet je wat? Niemand is perfect, zelfs Ariane Grande niet, en zodra je dat beseft, wordt het leven een beetje makkelijker.

 

zelfliefde geluk gelukkig de geluksvogel

Perfectie bestaat niet

Scroll een paar keer per dag door je Instagram feed en je wordt gebombardeerd met “perfectie.” De perfecte make-up look, het perfecte lichaam… en zelfs het perfecte ontbijt (ooit gedacht dat avocado toast zo fotogeniek is?!) Maar onthoud: veel foto’s zijn gephotoshopped (en het is lasting om jezelf niet steeds te vergelijken met het ideale plaatje.) Daarom is het belangrijk dat je stopt met denken dat dingen perfect zijn als ze dat in werkelijkheid niet zijn en dat je jezelf begint te accepteren. Makkelijker gezegd dan gedaan? Als je de volgende keer merkt dat je weer extreem kritisch op jezelf bent, probeer dingen dan eens op een andere manier te bekijken.

Wees aardiger voor jezelf

Als je je minder voelt dan een ander of weer eens boos bent op jezelf om een of andere reden, sta daar dan bij stil en bedenk: zou je zoals je tegen jezelf praat ook tegen een goede vriend of familielid praten? Als kind leren we om anderen net zo te behandelen als we zelf behandeld willen worden. Maar je kunt deze regel ook omdraaien: behandel jezelf op dezelfde manier als je anderen behandelt. Voordat je begint met jezelf te bekritiseren, vraag je dan eens af; zou ik hetzelfde tegen mijn beste vriendin of vriend zeggen? Is het antwoord “nee,” zeg het dan ook niet tegen jezelf.

Een dagelijks ritueel voor zelfacceptatie, stap voor stap

Meer zelfcompassie is een mooie gedachte, maar hoe breng je dit in de praktijk. Meditatie is een goed begin. Als je daar nog niet klaar voor bent, is het ook een idee om rustiger aan te doen en meer op je gedachten te letten. Als je je slecht voelt over jezelf, probeer tegenover die slechte gedachte dan eens een positieve te zetten of probeer de gedachte eens anders te verwoorden. Hoe? Hier zijn een paar voorbeelden:

Gedachte: “Ik heb echt een hekel aan mijn lichaam.”

Gedachte die je hier tegenover kunt zetten: “Ik mag nu dan niet lekker in mijn vel zitten, maar dat is oké. Het mag er dan niet uitzien zoals ik wil, maar het is sterk en gezond en het allerbelangrijkst, het is van mij.” Door te beseffen dat je lichaam ook goede eigenschappen heeft en deze aan jezelf toe te schrijven, ben je al een stuk dichter bij zelfacceptatie.

Gedachte: “Ik heb weer gefaald? Waarom blijf ik dingen nog proberen?”

Gedachte die je hier tegenover kunt zetten: “Ik heb iets gedaan dat uiteindelijk niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, maar het belangrijkste is dat ik het geprobeerd heb. Wat nu van belang is, is om weer door te gaan en niet bang te zijn om te falen in de toekomst.” Veel succesvolle mensen uit de geschiedenis hebben gezegd dat ze meer geleerd hebben van hun fouten dan van hun successen. Het is geen fout, het is een welverdiende les.

Gedachte: “Ik zou willen dat ik meer als … was.”

Gedachte die je hier tegenover kunt zetten: “(…) is een inspirerend persoon. Maar ik weet zeker dat zij ook weleens dagen heeft waarbij ze zich niet zo goed voelt als het aan de buitenkant lijkt. Ik heb heel veel goede eigenschappen. Ik ben slim, ik ben uniek en ik ben genoeg.” Stop met het vergelijken van jezelf met anderen. Er is niemand op aarde precies hetzelfde als jij; omarm dat en wees er trots op.

Wabi-sabi jezelf

Wat is dat nu weer, vraag je jezelf waarschijnlijk af. Wabi-sabi is een Japanse filosofie die imperfecties vereert en er juist schoonheid in ziet. Stel dat je bijvoorbeeld net wat lijntjes rondom je ogen en mond hebt ontdekt. Je zou ze rimpels kunnen noemen, maar wij hebben een betere term voor ze; lachrimpels. In plaats van ze te zien als gebreken die je er oud doen uitzien, kun je ze ook zien als een symbool voor een mooi leven vol plezier en mooie momenten. Dat litteken op je knie dat je zo graag verbergt? Die heb je opgelopen terwijl je een berg aan het beklimmen was en is juist een teken van jouw doorzettingsvermogen en lef. Dit zijn juist mooie dingen die je niet moet verbergen, maar waar je trots op kunt zijn!

Prikkel je geest met deze boeken:

LEKKER LEZEN!

De moed van imperfectie

Brené Brown, bekend van de bestseller De kracht van kwetsbaarheid, beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie maakte ze twee lijstjes van dingen die bezielde mensen juist wel en niet doen. Klik op het boek of hier voor meer informatie!

Nederlandstalig | Paperback | 9789400503496 | oktober 2013 | 192 pagina’s

Gelukkig ben ik niet de enige

De zoektocht naar perfectie is vermoeiend en meedogenloos. We worden constant opgejaagd door sociale verwachtingen die ons leren dat imperfect zijn synoniem is aan niet goed genoeg zijn. Overal wordt ons verteld wie, wat en hoe we moeten zijn. Hierdoor laten we niet zien waar we mee worstelen en beschermen we onszelf tegen schaamte, oordelen, kritiek en verwijten door te doen alsof we het allemaal perfect voor elkaar hebben.Op basis van haar jarenlange onderzoek en honderden interviews komt Brené Brown in Gelukkig ben ik niet de enige met een belangrijke waarheid: we zijn juist met elkaar verbonden door onze onvolmaaktheden. Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar een reminder om ons hart en verstand open te houden voor de realiteit dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Klik op het boek of hier voor meer informatie!

Nederlandstalig | Paperback | 9789400504295 | mei 2014 | 300 pagina’s

© De Geluksvogel | Samen creëren wij geluksvogels!