Kleur is een krachtige manier om een emotie of boodschap over te brengen. Zo associeren we warme kleuren vaak met passie, vreugde, emotie, kracht en energie. Van de kleur rood raken we in een staat van alertheid. Koele kleuren zoals blauw en groen zorgen er juist voor dat we ons gaan ontspannen en vanzelf meer rust ervaren.
Colour, like features, follow the changes of the emotions
Het bijzondere effect van kleuren op ons gevoel is meerdere keren wetenschappelijk onderzocht. In 2014 toonden wetenschappers aan dat kleur van invloed is op onze beleving van smaak en geur. Eerder werd gedacht dat alleen mensen met synesthesie (een sterke vermenging van de zintuigen) deze connectie ervaren. Maar uit het onderzoek van 2014 werd duidelijk dat ook mensen die geen synesthesie hebben, sterke multi-zintuiglijke associaties bij kleuren ervaren. Zo riepen de kleuren roze en rood een fruitige, zoete geur en smaak bij de proefpersonen op, terwijl ze bij het zien van lichte pastelkleuren de geur van zeep roken. Nog bijzonderder is dat kleuren van invloed zijn op je algehele welzijn, en in het bijzonder op hoe jij je voelt.
In Oosterse culturen wordt uitgegaan van de theorie dat chakra’s in verband staan met met een specifieke kleur of kleurencombinatie en dat die kleuren van invloed zijn op het functioneren van een specifiek orgaan of lichaamsdeel. Daar wordt kleurentherapie van oudsher gebruikt om slapeloosheid, depressie, darmklachten en andere kwalen tegen te gaan. Toen de Amerikaanse arts Harry Riley Spitler ontdekte dat het weergeven van verschillende kleuren een positief effect had op het welzijn van zijn patiënten, werd de kleurentherapie ook in het Westen populair. Maar welke kleur heeft nu welk effect op? Dat zie je hieronder. Kun je meteen checken in welke kleur jij jouw slaapkamer het beste kunt schilderen.
Deze warme kleur staat voor sociale communicatie, vrolijkheid, kracht, energie, creativiteit en optimisme. In India is het zelfs een heilige kleur! Oranje wordt geassocieerd met beweging en actie, zowel op spiritueel als fysiek niveau. Van deze kleur wordt gezegd dat het onder andere het brein stimuleert. Zet die schaal met sinaasappels maar vast op je bureau. Het lokt ook gevoelens van honger en dorst uit. Deze eigenschappen maken het dus een geschikte tint voor restaurants en zones voor voeding.
Geel staat net als oranje voor intelligentie, creativiteit en fantasie. Vaak geassocieerd met de sprankelende kwaliteit van de zon en de gulheid van haar warme stralen. Het is dan ook niet gek dat deze kleur al gauw voor een extra vrolijke, positieve sfeer zorgt. Het is een kleur die aan licht doet denken. Op kleine oppervlakken en in een lichte tint is het een aangename kleur. Maar als je het in grote ruimten en met intense tinten gebruikt, dan kan het irritant worden en het gezichtsvermogen uitputten. Geel versnelt het metabolisme.
Rood is een warme, levendige kleur en wordt geassocieerd met passie en aantrekkingskracht. Van rood is ook bekend dat het je extra actief en alert maakt. Volgens Jean-Gabriel Causse, een Franse kleurenexpert, kun je zelfs het beste rode sportkleding dragen als je wel wat extra motivatie kunt gebruiken om van de bank te komen. Bovendien wekt rood enkele effecten in het menselijk lichaam op:
Blauw staat voor kalmte en innerlijke vrede. Het staat erom bekend een gevoel van en vertrouwen en veiligheid teweeg te brengen. Perfect voor op de muren van je slaapkamer, dus. In het boeddhisme staat blauw overigens ook voor intelligentie en innerlijke wijsheid. Bovendien stimuleert het tot rust, stilte en spirituele vlucht. Blauw vermoeit ook onze ogen niet. Je kan het dus in grote ruimten gebruiken. Het heeft ook een ontspannende effect dat leidt tot sereniteit en rust. Bovendien kan het de lichaamstemperatuur en zelfs de hartslag verlagen. Maar het kan ook verdriet opwekken.
Groen staat voor groei en (positieve) energie. Groen kan emotioneel helend werken en wordt binnen de kleurentherapie zelfs gebruikt om depressie tegen te gaan. Aangezien groen sterk verbonden is met zowel de natuur als onze gezondheid, kun je jezelf makkelijk een oppepper geven door een boswandeling te maken, je te verdiepen in soulful gardening of je huis te voorzien van wat groene planten. Deze kleur is gemaakt uit blauw en geel. Het wordt dus beschouwd als een middelpunt tussen emoties en oordeel. Op stressvolle momenten veroorzaakt het:
Niet alleen heeft elke kleur een eigen effect, het gebruik van kleuren op zich kan ook een diepere betekenis hebben. Wist je dat in India kleuren symbool staan voor een nieuw begin? Tijdens het kleurenfestival, een eeuwenoude traditie die ook wel bekend staat als Holi, vieren hindoes het einde van de winter en ontvangen ze het voorjaar met open armen. Daarbij gooien ze gekleurd poeder de lucht in, wat vervolgens op iedereen neerdaalt. Op deze manier wordt het kleurrijke begin van de lente verwelkomd. Daarnaast symboliseren de kleuren de overwinning van alles wat goed en mooi is. Door het gekleurde poeder de lucht in te gooien, laat je al je verdriet, spijt en andere zware emoties los en begin je aan een frisse start. Natuurlijk verandert elke feestvierder al snel in een bontgekleurd canvas, waardoor het leven letterlijk ineens een stuk kleurrijker wordt.
Persoonlijke groei 12 Tips om negatieve emotionele energie los te laten… Terug naar overzicht Het komt in het leven vaak genoeg voor dat je overweldigd wordt door negatieve gevoelens. Gebeurtenissen in het leven, mensen, relaties, teleurstellingen, frustraties en angsten kunnen zich allemaal opstapelen en leiden tot het gevoel meegesleurd te worden in negativiteit. Er zijn …
12 Tips om negatieve emotionele energie los te laten…Lees verder »
GEZOND Goed voor jezelf zorgen? Dit zijn de vier gouden regels… Terug naar overzicht Geest en lichaam zijn sterk met elkaar verbonden. Daarom is het zaak niet alleen aandacht te besteden aan de mind, maar ook aan het lijf. Zit die basis goed? Dan wordt het een stuk makkelijker om ook in de rest van …
Goed voor jezelf zorgen? Dit zijn de vier gouden regels…Lees verder »
POSITIVITEIT Dit is het effect van sporten op je brein Terug naar overzicht Probeer je jezelf al maanden na de sportschool te slepen? Dan kan deze TED-talk je misschien een spreekwoordelijke schop onder de kont geven. Neurowetenschapper Wendy Suzuki legt je haarfijn uit waarom sporten zo fantastisch is voor je brein. Wendy Suzuki werd zonder dat …
Positiviteit Hoe kleuren je emoties kunnen beïnvloeden… Kleur is een krachtige manier om een emotie of boodschap over te brengen. Zo associeren we warme kleuren vaak met passie, vreugde, emotie, kracht en energie. Van de kleur rood raken we in een staat van alertheid. Koele kleuren zoals blauw en groen zorgen er juist voor dat …
Positiviteit Volgens Deepak Chopra leiden deze 6 wegen naar een gezond en gelukkig leven Je lichaam is fantastisch. De beste manier om het z’n werk te laten doen, is door je gezondheid en welzijn op een holistische manier te benaderen. Volgens Deepak Chopra kun je nog beter in je vel zitten door bewust te leven …
Volgens Deepak Chopra leiden deze 6 wegen naar een gezond en gelukkig levenLees verder »
Geluk Ontdek hoe je iedere dag weer opnieuw geluk in je leven vindt Joy is not a constant. It comes to us in moments – often ordinary moments. Sometimes we miss out on the bursts of joy because we’re too busy chasing down extraordinary moments. Deze quote van hoogleraar en schrijfster Brené Brown had zo …
Ontdek hoe je iedere dag weer opnieuw geluk in je leven vindt…Lees verder »
Positiviteit Waarom lachen goed is voor je gezondheid Het welbekende liedje van Louis Armstrong, zegt het al: “when you’re smiling, the whole world smiles with you.” Maar dat is meer dan alleen een mooie gedachte, want er is ook een boel wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat lachen écht goed is voor iedereen. Lachen heeft …
POSITIVITEIT Dit doet muziek met je lichaam en je geest We weten allemaal dat muziek een positieve impact kan hebben. Wie heeft er nog geen persoonlijke Spotify happy playlist samengesteld? Precies. Maar weet je ook op welke manier muziek je concentratie-vermogen en je humeur kan verbeteren? Muziek en je brein Laten we beginnen met het …