geluk, gelukkig zijn, degeluksvogel, happy, blij, gelukkig,

Vraag & Antwoord

‘Op papier heb ik alles maar qua gevoel ervaar ik geen zingeving’

Ik ben een 40-jarige, hoogopgeleide gezonde vrouw. Mijn leven ziet er, op de liefde na, goed uit. Ik heb een goede baan als leidinggevende, een rijk sociaal netwerk en geen grote problemen. Ik ben tevreden over mijn uiterlijk en qua karakter ben ik ondernemend, sociaal en scherpzinnig. Maar ik kamp mijn leven lang al met een depressieve grondtoon in mijn gevoel. Hoewel ik mijn best doe om mijn leven fijn te maken en positief probeer te denken, blijf ik een chronisch gevoel van emotionele pijn voelen. In mijn laatste relatie ben ik geraakt door kleinerende opmerkingen. Iets wat het lage zelfbeeld uit mijn jeugd weer heeft aangewakkerd. Ik leefde met de gedachte; wat je uitstraalt is wat op je pad komt. Het lukt me niet meer om hier in te geloven. Wat kan ik nog doen om me gelukkig te voelen? Op papier heb ik bijna alles maar qua gevoel ervaar ik geen zingeving meer.

 

Advies van de Geluksvogel:

Wat is de zin van het leven als je zo hard hebt gewerkt en je er niet van kunt genieten, vraag je je af. Wat kun je doen?

Wat we niet willen, weten we vaak maar al te goed. Aangeven wat we wél willen, is vaak het probleem. Frappant is dat bijna iedereen zegt te willen leven, maar juist het gevoel heeft geleefd te worden. We raken van onszelf vervreemd door ons te laten verleiden door wat zich van buitenaf aan ons opdringt. De stilte in jezelf wordt ruw verstoord door het lawaai om je heen. Vervreemding van jezelf uit zich in emotionele afvlakking, apathie en het ervaren van een zekere zinloosheid.

quote zingeving vraag degeluksvogel geluk gelukkig

Zingeving heeft alles te maken met in beweging komen en bewogen worden.

Een zinvol bestaan is geen gegeven, daar kies je zelf voor. Authenticiteit is hiermee nauw verbonden. Het impliceert dat je dingen doet waarin je echt gelooft: activiteiten die je als zinvol ervaart en die betekenis voor je hebben. Zoek dus de betekenisvolle dingen op.

Erken de rouw

Rouw is universeel en diepgaand, het is de keerzijde van de liefde en hechting. Het afscheid nemen gaat gepaard met diep verdriet en dat kost veel energie en tijd. Het verandert je uitstraling omdat je natuurlijk niet meer vrolijk en optimistisch bent. Hoe positief je ook bent, het verdriet is (uiteindelijk) niet te vermijden. En dat zou ook niet goed zijn.

Je lage zelfbeeld is weer getriggerd, mede omdat je gekleineerd bent maar ook omdat je minder positiviteit kunt uitstralen naar je omgeving. Daarmee lijkt de ‘oude pijn’ gelijk te krijgen.

Het lijkt misschien zo dat de meeste mensen niet op je verdriet zitten te wachten. Maar het gaat ook niet om hen, het gaat om jou. De belangrijkste les van een laag zelfbeeld is dat je wel voor jezelf mag zorgen. De belangrijkste valkuil is dat je dat vergeet.

Hoe zorg je in de rouw voor jezelf? Erken de rouw. Accepteer de verdrietige uitstraling. Geef wat je kunt geven, maar erken de grens wanneer dat niet meer lukt. Deel je verdriet, verwoord de pijn. Het liefst bij iemand die er ruimte voor heeft en je geschiedenis begrijpt. Huil over het verdriet, laat het stromen,

Beoefen vergeving & loslaten

Vergeving is niet hetzelfde als goedkeuren, maar het erkennen en weer loslaten van het verdriet. Vergeef jezelf je verdrietige uitstraling. Vergeef je ex zijn verlating en kleinering. En als je toch bezig bent, vergeef het onvermogen van je ouders je welzijn te beschermen.

Vergevingsoefening: Maak een wandeling in de natuur. Verzamel een aantal steentjes en pak een steentje in je hand. Visualiseer de persoon die of het gedrag dat je wilt leren vergeven. Spreek uit: ‘ik vergeef je en laat je los’ terwijl je het steentje loslaat.

Er gaat een verhaal over een man die in een boom hangt. Zijn voeten hebben geen enkele steun en zijn handen geen houvast. Met zijn mond heeft hij zich vastgebeten in een tak. Die tak staat voor alle zekerheden, denkbeelden en opvattingen waarin we ons hebben vastgebeten. Onderaan de boom staat iemand die vraagt waar het in het leven nu werkelijk om gaat. De man die zich heeft vastgebeten in de tak, wil wel antwoorden, maar wat zal er dan gebeuren? Zal hij te pletter vallen? De man kan de tak niet ‘een beetje’ loslaten. Die tak staat voor alles wat we met veel moeite hebben opgebouwd en dat laten we niet gauw los. We kiezen voor wat we hebben en kennen, vanuit de behoefte om te weten waar we aan toe zijn. Het mogelijk ontbreken van de zin of betekenis van dat alles nemen we op de koop toe. Of niet, dat is een de keuze waar je zelf voor staat.

Beoefen dankbaarheid

Benoem dagelijks aan het eind van de dag die dingen waar je dankbaar voor kunt zijn in je leven. Daarmee haal je je krachtige kanten dichterbij.

Gebruik de realiteitstoetsing: Je kunt niet altijd optimistisch zijn maar wel realistisch. Blijf de pijnlijke valkuilgedachten tegenspreken met logische argumenten en alternatieve formuleringen. Zoals: je bent veel meer dan je uitstraling op dit moment. Je uitstraling heeft geen voodookracht. Waar je in investeert komt op je pad.

Als het verdriet mag stromen, als je mag vergeven en loslaten en als je voor jezelf mag blijven zorgen, dan zal je geduld beloond worden en zal er een nieuw, hoopvol perspectief ontstaan. En cliché maar waar:

 ‘Iets heeft geen zin, je geeft het zin’.

degeluksvogel_afbeelding_artikel_blog_wiebenik_jezelfzoeken_vinden_zoektocht_001
degeluksvogel_wandelen_gezond_gelukkig_leven_001
degeluksvogel_hardlopen_sporten_001
degeluksvogel_kleur_emoties_001
degeluksvogel_gelukkig_gezond_leven001
degeluksvogel_zingeving_vraag_1
degeluksvogel_geluk_001
degeluksvogel_boost_energie_rennen_001
degeluksvogel_superheld_001
degeluksvogel_buddha_001
degeluksvogel_OCHTEND_001

© De Geluksvogel | Samen creëren wij geluksvogels!