geluk, gelukkig zijn, degeluksvogel, happy, blij, gelukkig,

Positiviteit

Volgens Deepak Chopra leiden deze 6 wegen naar een gezond en gelukkig leven

Je lichaam is fantastisch. De beste manier om het z’n werk te laten doen, is door je gezondheid en welzijn op een holistische manier te benaderen. Volgens Deepak Chopra kun je nog beter in je vel zitten door bewust te leven en aandacht te besteden aan deze zes belangrijke pijlers.

1. Slaap

Terwijl je slaapt, is je lichaam hard aan het werk zichzelf te herstellen. Daarom benadrukt Chopra dat voldoende slaap uiterst belangrijk is. Aangezien je lichaam van nature al de beste geneesmiddelen ter wereld in zich draagt, kun je het maar beter ongestoord z’n werk laten doen. Gewoon, terwijl jij ligt te dromen. Slapend gezond worden, dus! Met deze tips zorg je er bovendien voor dat de kwaliteit van je slaap nog beter wordt.

 • Doe de meeste lampen in je huis uit en steek een kaars of twee aan. Je kan ook een heerlijke etherische olie toevoegen aan een aroma vernevelaar die helpt je lichaam te ontspannen na een drukke dag.
 • Drink een kop warme melk met honing en kardemom. Dit Ayurvedische recept zorgt ervoor dat je lichaam voldoende serotinine aanmaakt. Je slaapt gegarandeerd als een roos en de volgende ochtend word je extra vrolijk wakker!
 • Zet een ambient music playlist op, geef jezelf een voetmassage om je zenuwstelsel tot rust te brengen of probeer één van deze andere Ayurvedische rituelen om beter te slapen.

2. Meditatie en Stressvermindering

Hé, druktemaker! Teveel stress is echt niet goed voor je. Met mindfulness en meditatie voorkom je dat je jezelf voorbijrent en gun je jezelf een moment om adem te halen en te reflecteren op je dag. Geen tijd? Van meditatie weten we inmiddels dat het een bewezen techniek is om je stressgehalte te verlagen, dus als je je gezondheid écht belangrijk vindt, dan maak je maar tijd.

 • Probeer deze basismeditatieoefening om tot rust te komen en je focus te hervinden.
 • Moeite met stilzitten? Gelukkig kun je mediteren prima combineren met een fysieke workout; Running Buddha

3. Beweging, Yoga en Pranayama

Of je deze drie nu wel of niet in één dagelijks ritueel combineert: beweging, yoga en pranayama zijn nauw met elkaar verweven. Prana… wat? Pranayama is een specifieke ademhalingsoefening uit de yogaleer en kent vele gezondheidsvoordelen.

Hoewel we allemaal weten dat voldoende lichaamsbeweging heel heilzaam is, weet lang niet iedereen dat het beoefenen van pranayama een bijzonder effect heeft op de nervus vagus. Deze grootste hersenzenuw, verantwoordelijk voor het reguleren van de activiteit in het lichaam, stimuleert het vermogen van het parasympatische zenuwstelsel om je lichaam tot rust te brengen. Het resultaat: een afname van stress-, angst- en ontstekingsreacties.

 • Wat betreft lichaamsbeweging maakt het niet zo gek veel uit welke sport je beoefent. Als je in elk geval 10.000 stappen per dag weet te zetten, kom je volgens de wetenschap al een heel eind…
 • Niet bepaald een yoga-expert? No worries! Met deze pranayama-oefeningen voor beginners, zet je die nervus vagus aan het werk, zodat jij straks hartstikke relaxed bent.

4. Emoties

Laat je vooral niet leiden door je emoties… Ho, wacht eens even. Laten we niet doen alsof we altijd maar moeten (of kunnen) besluiten om onze emoties te negeren als ze ons even niet uitkomen. Het is juist belangrijk om ermee om te leren gaan. Wees vooral niet bang voor die ehh… niet zo aangename emoties. Ze zijn er niet voor niets, dus wees lief voor jezelf en besteed ook aan die emoties voldoende aandacht. Dat wil niet zeggen dat je ze langer vast hoeft te houden dan nodig is. Pijnlijke emoties op een gezonde manier kunnen loslaten is cruciaal voor je eigen welzijn. Bovendien houd je daardoor meer ruimte over om te genieten van de fijne emoties, zonder je eraan vast te klampen, natuurlijk.

 • Met deze strategieën leer je je emoties steeds beter op een gezonde manier te reguleren. Het gaat niet vanzelf, maar het is zeker de moeite waard.
 • Stel jezelf regelmatig deze vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Op welke manier kan ik bijdragen aan de wereld? Door jezelf aan de hand van die vragen intenties te stellen, leer je jezelf beter kennen.

5. Voeding

Krijg je voldoende voedzame dingen binnen en eet je om je lichaam te voeden? Of eet je al gauw vanwege andere, complexere redenen? Als dat laatste het geval is, probeer jezelf dan niet te veroordelen. Het kan echter geen kwaad om aandacht te besteden aan wat je tot je neemt. Seizoensgebonden, verse, onbewerkte en bij voorkeur biologische voedingsmiddelen zijn het allerbeste voor je lijf. Ook geldt: hoe meer kleur, hoe beter! Fruit en groenten met veel kleur bevatten de meeste antioxidanten en fytonutriënten.

 • Verwijder het woord ‘dieet’ uit je vocabulaire. Zie je maaltijden als onderdeel van een levensstijl waarmee je je lichaam én je geest voedt. Probeer ook zoveel mogelijk manieren uit om gezonde eetgewoonten zo makkelijk en leuk mogelijk te maken.

6. Biologische ritmes

Deepak Chopra noemt vier biologische ritmes die een belangrijke rol spelen bij ons welzijn: het seizoensritme, het circadiane ritme, het maanritme en het getijdenritme. Wanneer we contact maken met de aarde onder onze voeten, zorgen we er volgens Chopra voor dat ons lichaam weer synchroon gaat lopen met deze biologische ritmes. Met andere woorden: we raken beter geaard en meer in balans.

 • Blijf geaard door het contact met de natuur op te zoeken. Ga wat vaker helemaal offline en loop naar buiten voor een wandeling of een workout in de natuur. Dat zorgt er bovendien voor dat je minder gauw uit balans raakt wanneer de herfst eraan komt.

 

En… Voel je je al helemaal geaard en gezond? In dat geval: top, niks meer aan veranderen. Mocht je toch nieuwsgierig zijn geworden en meer willen weten over de holistische aanpak van Deepak Chopra, raden we je van harte aan zijn boek eens door te bladeren. Op je gezondheid!

degeluksvogel_afbeelding_artikel_blog_negatieve emoties_001
degeluksvogel_wandelen_gezond_gelukkig_leven_001
degeluksvogel_hardlopen_sporten_001
degeluksvogel_kleur_emoties_001
degeluksvogel_gelukkig_gezond_leven001
degeluksvogel_geluk_001
degeluksvogel_lachen_001
degeluksvogel_muziek_001

© De Geluksvogel | Samen creëren wij geluksvogels!